Blauwe Appel, indringende opera over Mao's vrouw


De Telegraaf 2 januari 1984
J. Verhagen

 

Na de opera "Erosie" van Hans Rotman en Herman Naber, is ditmaal "Blauwe Appel", een compositie van Boudewijn Tarenskeen op teksten van Karst Woudstra, waarmee de Lyrische Komedie haar loffelijke initiatief voortzet om onbekende of nieuwe kameropera's in de Nederlandse taal uit te voeren.
 
Dictatuur
Lan Ping, oftewel Blauwe Appel, was de artiestennaam van Jiang Qing, de vierde vrouw van Mao Tse-Toeng, die tijdens de Culturele Revolutie vanuit de keizerlijke paleizen de dicttatuur van het proletariaat predikte.
 
Het gevolg was een wurgende censuur op alle kunsten, een methodiek die zich tegen haar keerde na de dood van Mao in 1976. Een maand daarna werd zij gearresteerd samen met de rest van de Bende van Vier, en tijdens een monsterproces veroordeeld.
 
Het uitstekende Nederlandse libretto van Karst Woudstra behelst voor de pauze en episode waarin Jiang Qing nog aan de macht is, en na de pauze haar terechtstelling, door dezelfde mensen die zij censureerde tijdens haar schrikbewind.
 
Strijdlustig
De gave sopraan Anne-Marie Dur realiseerde een strijdlustige Jiang Qing, geflankeerd door een uitstekend articulerende tenor van Tom Kluizenaar (Keizer) en een technisch voorbeeldige bariton van Charles van Tassel (ambtenaar), waarbij de kleinere partijen van Rhonda Liss (Greta Garbo), Sjabbe van Selfhout, Peter Krijn, Bert Luttjeboer en Frans Huyts zich op opmerkelijk niveau aansloten.
 
De orkestbijdrage (twee piano's, een arsenaal van Chinese slaginstrumenten en drie marimba's) was minder spannend. Zo levendig en veelzijdig als het slagwerk, zo armelijk werden de klankmogelijkheden van de piano's benut. Als er al twee gelijktijdig gebruikt werden, speelden ze vaak unisono, zodat men zich kon afvragen waarom er toch twee nodig waren.
 
De regie van Paul Vermeulen Windsant leverde voortreffelijke toneelbeelden op met vindingrijke oplossingen, hoewel donderdagavond enkele bloedcapsules, die bepaalde effecten hadden moeten sorteren, het af lieten weten.
 
De prachtige kostuums van Paul Gallis en de gedegen muzikale voorbereiding van Jan Bas Bollen, maakten deze voorstelling toch weer tot een belevenis voor de talrijke bezoekers.
 
"Blauwe Appel" is in oktober nog te zien in Emmen (6), Haarlem (11), Arnhem (14), Groningen (16), Vlaardingen (18), Den Haag (23 en 24) en in Rotterdam (31 oktober).

[ Terug ]